viernes, 9 de diciembre de 2011

Fotografies trucades

NO TOT ÉS EL QUE SEMBLA

   Sempre es suposa que la fotografia capta un moment exacte i que es inalterable. la validesa de la fotografia com a document irrefutable de la realitat no es va perdre amb l'aparició de les primeres càmeres digitals com caldria pensar, sinó que això és alguna cosa innat al propi mitjà, doncs ja des dels inicis, des de sempre s'ha alterat el contingut original de les fotografies, molt abans de la invenció del programari de retoc. En un principi era per qüestions polítiques i ara és més per estètica.

   El retoc fotogràfic és una tècnica que permet obtenir una altra imatge modificada, ja sigui per aconseguir una millor qualitat o més realisme, o per obtenir una composició totalment diferent que distorsioni la realitat. Per dur a terme aquest procés, s'utilitzen majoritàriament programes informàtics.

   Utilitzant diferents tècniques de retoc fotogràfic és bastant simple millorar la qualitat de les imatges originals processades, aconseguint així un resultat notablement superior en qualitat pel que fa a la imatge original. A més també poden aconseguir-se efectes impactants o simplement corregir diversos errors en les imatges originals. Abans de l'existència de la fotografia en color era molt freqüent emprar aquarel·les líquides o altres pigments per oferir la imatge acolorida. També es retocaven els negatius fotogràfics per eliminar imperfeccions. (Vikipèdia)

   En el blog Scientific American hem trobat algunes fotografies.
EEUU 1865

Stalin 1930
  • Joseph Stalin, es va dedicar a esborrar als seus enemics de les imatges. En aquesta foto, un comisari va ser tret de la fotografia  després d'haber perdut el favor del dictador soviètic.
  • En aquesta fotografia feta pel fotògraf  Mathew Brady, es veu al General William Tecumseh Sherman posant amb els seus generals. Fixau-vos com un nou general va ser afegit a l'escena final!! 
Berlin, 1945
  • Aquesta fotografia publicada a una revista soviètica presa en finalitzar la Segona Guerra Mundial, va ser dràsticament retocada afegint més fum  per potenciar el seu dramatisme i eliminant rellotges extra que portava el soldat que subjecta al que sosté la bandera, per no donar aquesta imatge del pillatge per part de les tropes.
1917
  • Dues joves cusines, Elsie Wright i Frances Griffiths, van fer una sèrie de fotografies que mostren unes petites fades. Aquestes fotos van causar sensació en la seva època , i encara que alguns deien que eren falses, molts van creure que eren reals. Anys després, les cosines van admetre que les fades eren en realitat  figures de cartró que van col·locar en l'escena. No obstant això, van continuar afirmant que havien vist a les fades. Hi ha dues pel·lícula que tracta aquest tema: Fotografiant fades de 1997 i Fairy Tale. A true story de 1997.

1997
  • Després de 58 turistes van ser assassinats en un atac terrorista en el temple de Hatshepsut en Luxor, Egipte, el tabloide suís Blick va pintar digitalment de vermell un toll d'aigua perquè semblés la sang que sortia del temple.
Per veure més fotografies històriques trucades anu al blog Four&six.

   Ja varem tractar a l'article Fotografia versus Photoshop el retoc fotogràfic a la indústria publicitària. El retoc o alteració fotogràfic també es pot utilitzar com a recurs creatiu. Vos he penjat unes quantes fotografies que he trobat per internet, per veure més pitjau aquí.





No hay comentarios:

Publicar un comentario