miércoles, 21 de diciembre de 2011

Polaroid

    En 1944, el món semblava moure's amb lentitud. Els viatges transatlàntics es realitzaven en pesats pots, els automòbils es desplaçaven per carreteres sinuoses i les fotografies eren revelades en laboratoris foscos. Però Jennifer, la filla de Edwin Land, no entenia per què havia d'esperar per veure les instantànies de les seves vacances. Quatre anys més tard, el seu pare llançava al mercat la Polaroid, una càmera capaç de revelar les imatges de manera automàtica en 60 segons. (TECTÒNICAblog)

    Cal recordar que abans de les càmeres digitals havíem d'esperar un temps per veure el resultat de les fotografies tretes. Aquest temps es va anar reduint fins a una hora.
Edwin Land
    Polaroid és una companyia nord-americana dedicada a la fabricació i distribució de càmeres i pel·lícula fotogràfica instantània.
     En 1928, un jove Edwin H. Land desenvoluparia el primer filtro polaritzador sintètic. Després de diversos anys de desenvolupament, en 1932 fundaria els laboratoris Land-Wheelwright, que en 1935 adoptarien la denominació actual de Polaroid.
     La comercialització del producte va començar en 1937. Tenia tantes aplicacions que aviat va tenir gran èxit, sent usat fins i tot pels militars, dels quals es va convertir en un important subministrador durant la Segona Guerra Mundial. No obstant això, la seva invenció més important arribaria en temps de pau.
      En 1947 sorprendria al món presentant davant la Societat Òptica Nord-americana la primera fotografia instantània: una càmera que revelava i positivaba la imatge en tan sol 60 segons. Aquest invent es convertiria en el vaixell almirall de l'empresa fins a l'aparició de la fotografia digital.


     Al febrer de 2008 Polaroid anuncia la fi de la fabricació de pel·lícula per a les seves càmeres, que va deixar de fabricar en 2007. Actualment la marca es troba en una fase de reestructuració buscant productes nous que fabricar aprofitant les sinergies amb els seus anteriors productes i realitzant una transició al mercat digital. (Article tret de Viquipèdia)

The impossible project és el nou nom de les Polaroid. La magia de les películass polaroid vuelve... con otro nombre. Article on ens explica la transformació.

POLAROID I L'ART
     L'arribada de la pel·lícula instantània, a mitjan anys quaranta, va revolucionar el concepte de la fotografia contemporània. El naixement de la càmera i la pel·lícula polaroid van suposar una revolució en la manera de crear imatges, era com tornar a uns orígens en els quals una fotografia tornava a convertir-se en objecte únic, a la manera dels primitius daguerrotipos.
     Nombrosos artistes van considerar a les càmeres Polaroid un fetitxe. Una exposició a Viena ofereix una mostra de l'adoració que Andy Warhol, Robert Mapplethorpe, Helmut Newton i molts altres creadors sentien per la fotografia instantània.
     Des de fotografies emblemàtiques com un retrat de Warhol amb una càmera Polaroid a les mans i signada per l'italià Oliviero Toscani, a rareses de Helmut Newton, l'exposició fa un recorregut per un llegat de fotos sorprenents.
Andy Warhol

Hockney


     Entre els artistes figura també l'espanyol Joan Fontcuberta, amb dos treballs -de finals dels 70 i principis dels 80- protagonitzats per interiors buits en un elegant blanc i negre. Fotògrafs com Aaron Siskind, Joan Fontcuberta i el mateix Walker Evans han experimentat en aquesta àrea.

Joan Fontcuberta, 2010

Fotògrafs espanyols amb una polaroid gegant.

Chema Madoz

No hay comentarios:

Publicar un comentario