domingo, 21 de octubre de 2012

Cartells de pel·lícules

El cartell és un suport de la publicitat. 

    El cartell consisteix en una làmina de paper, cartró o un altre material que s'imprimeix amb algun tipus de missatge visual (textos, imatges i d'altres tipus de recursos gràfics) que serveix d'anunci per difondre certa informació o promocionar un producte, un esdeveniment, una reivindicació o qualsevol tipus de causa. Solen formar part d'una campanya publicitària més àmplia.

Els cartells  immortalitzan en una imatge estàtica el sentiment i l'atmosfera de la pel·lícula.

Cartell de cinema és el cartell que s'usa per a la publicitat d'una pel·lícula.
  • Els estudis moltes vegades imprimeixen diversos cartells que varien en grandària i contingut a causa dels diversos mercats nacionals i internacionals. 
  • Els cartells cinematogràfics solen incloure imatges dels actors principals o escenes significatives de la pel·lícula; a les quals se superposen textos que en general contenen el títol de la pel·lícula en lletres de gran format, i amb diferents grandàries, segons l'estratègia comercial que es desitja seguir, els noms dels actors principals i del director. 
  • També poden incloure algun tipus de frase promocional, la data d'estrena o altres informacions (com, si escau, els premis obtinguts).

     Els cartells de cinema són part de la campanya publicitària de la pel·lícula
, per tant, es mostren dins i fora de les sales de cinema, i en altres llocs del carrer o en les tendes. Les mateixes imatges apareixen en l'àlbum de premsa dels exhibidors de la pel·lícula i també es pot utilitzar en els llocs Web, en la portada del DVD, volants, anuncis en periòdics i revistes, etc.


     Els cartells de cinema s'han utilitzat des de les primeres exhibicions públiques de cinema
. Van començar com a publicitat exterior llistant el programa de les pel·lícules. Al començament de 1900, es van començar a utilitzar les il·lustracions d'una escena  o diverses escenes de la pel·lícula. Altres cartells de pel·lícules han utilitzat la interpretació artística d'una escena o fins i tot el tema de la pel·lícula, representada en una àmplia varietat d'estils artístics.



1926

     No es conserven molts cartells antics a causa que s'imprimien molt pocs. El cartell de la pel·lícula anava de poble en poble amb la mateixa pel·lícula que era projectada durant uns dies al cinema, teatre o plaça de la localitat. La maquinària publicitària no era tan potent en els primers anys del cinema. De fet es feien poques còpies de les pel·lícules i per descomptat encara no existia el concepte de "estrena mundial".
     Avui dia els cartells de les pel·lícules juguen un paper important en la memòria col·lectiva del setè art, el cinema. Han perdut un poc el to informatiu per passar a ser més artístics. Alguns cartells poden ser obscurs per espantar a l'audiència, altres enlluernadors amb colors brillants, o poden ser merament informatius.
Espanya
     El dissenyador espanyol més reconegut és Macario Gómez.  En els seus cartells es distingeixen tres valors pocs comuns en un mateix dissenyador: el seu inconformisme creador, una constant rebel·lia creativa (malgrat la rigidesa dels encàrrecs), i per acabar , l'harmonia i la bellesa del retrat que en la majoria de les ocasions aconseguia enaltir el rostre de l'actor/actriu.




















   
     "Macario "Mac" Gómez siempre fue y será un artista de cine. Podría decirse sin contemplaciones que este artista cartelista catalán ha sido el autor de los afiches de las mejores películas que ha dado la industria del cine. Incluso recibía encargos de Hollywood. La Paramount, la United Artists, la Metro Goldwyn Mayer, la RKO, etc…, se lo disputaban. Él, desde su estudio de Barcelona, creaba los carteles que luego se exhibían en las calles y fachadas de cine de todo el mundo traducidos los títulos a los más distintos idiomas, pero manteniendo siempre exacto el dibujo preciosista que Mac había creado." Extracte de l'article de Pasadizo.

Quantes pel·lícules s'estrenen cada setmana als cinemes? Segueix havent-hi idees originals o es van plagiant uns a uns altres?  Christopher Courtois ha recopilat en el seu blog tot un seguit de cartells de cinema i els ha col·locat per temes. Sembla impossible que siguin gairebé iguals!







Links interesants:
Entrevista a Macario Gómez
Exposició de cartells cinematogàfics a la filmoteca española
Carteles películas





No hay comentarios:

Publicar un comentario