sábado, 30 de julio de 2011

From here on

   "Tots reciclem, fem curta i pega, remixeam i pugem continguts. Podem aconseguir que les imatges facin el que sigui. Només necessitem un ull, un cervell, una càmera, un telèfon, un ordinador, un escàner, un punt de vista". Aixì comença el manifest de Joan Fontcuberta, Martin Parr, Joachim Schmid, Erik Kessels i Clément Chéroux per l'exposició "From here on"  a Arlès.

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1958) és un artista pluridisciplinar: fotògraf, docent, crític, editor i comisari d'art.
Martin Parr (Regne Unit, 1952) és un fotògraf britànic membre de l'Agència Magnum des de 1994. Reconegut internacionalment pel seu particular acostament a la fotografia de documentació social. La seva obra es caracteritza pel sentit de l'humor i la ironia de la seva mirada sobre l'estil de vida de la gent corrent a Gran Bretanya.
Martin Parr
Joachim Schmid (Alemanya, 1955) és un artista que ha fet feina amb fotografies trobades des dels anys 80.

Joan Fontcuberta
Joachim Smidt

    El que tenen en comú els artistes d'aquesta exposició és el valor qué es dona a l'artista amater a expenses de l'autor.

   L'obra d'aquests artistes es podria englobar en el que Fontcuberta denomina posfotografía: "La fotografía tradicional es una mediación entre la realidad (el mundo visual) y el espectador; la posfotografía constituye la sustancia misma de ese mundo visual. La fotografía ofrece una mirada histórica; la posfotografía es más rápida que la historia. La fotografía vive en soportes físicos; la posfotografía, en la pantalla. La fotografía se disuelve en la imagen; en el futuro tenderemos a formas visuales cada vez más híbridas y de lectura multisensorial. Muchas quimeras de la ciencia-ficción están al alcance de la mano". (El País)

15 seconds of fame, 2010. Aram Bartholl
Beijin. Corinne Vionnet

A new American Picture. Doug Rickard
  En Nova Fotografia Americana, Doug Rickard, fundador i editor del American Suburb X, usa Google Street View per retratar la vida als Estats Units des del punt de vista de la recerca en Internet del gegant dels ulls omnipresents. Recollit en forma de llibre a partir de fotografies tretes del carrer, mostra la realitat interior de la ciutat per a aquells no familiaritzats amb la vida fora de la seguretat de classe mitjana Amèrica.

domingo, 17 de julio de 2011

Google Map. ART?

  Google Maps és un servei en el que es pot consultar direccions, mapes i fotografies de satèl·lit. Els mapes cobreixen tota la superfície terrestre tot i que la resolució varia segons la zona. Google Maps va ser anunciat per primera vegada el 8 de febrer del 2005. Té diferents aplicacions: Google Earth i Google Street View (GSV).

 Al setmanal de El País del dia 10 de juliol es troba un article molt interesant titulat "Morbosa y polémica trastienda global"  Tracta de les fotografies tretes pel Google Street View (GSV).

"Los millones de fotos que toma Google Street View de la trastienda y los detalles de la vida cotidiana en el planeta dan pie a debates sobre la privacidad, demandas de ciudadanos y Gobiernos, y también a proyectos artísticos. El mundo al alcance de la mano o de un clic de ratón. Arte, polémica y filosofía."

   Google Map té diverses aplicacions que ens poden ajudar a trobar una casa, recorre un barri o viatjar a un pais on és dificil entrar. Però què succeeix quan les imatges del GSV es converteixen en art? I això és el que està passant actualment!. Hi ha un grup d'artistes i fotògrafs que estan començant a usar Google com a eina de treball. Cerquen entre les milers d'imatges i escullen aquelles que els és del seu interès. De manera que no són ells els qui es desplacen pel món fent fotos, sinó que ho recorren a cop de teclat, creant el debat de cap a on es dirigeix la fotografia contemporània.

Michael Wolf
En la serie titulada "Street View: A Series of Unfortunate Events" ( Imatges de carrer. Una serie d'events no fortunats"), l'artista Michael Wolf  fa una selecció de moments extranys o difícils que són captats per GSV.

"Crec que és molt interessant el que fan els artistes estan fent amb Google Street View, Google Earth, GPS i Twitter", diu Wolf. "És una de les funcions importants de l'art, per interpretar temes contemporanis".

Michael Wolf
En canvi, la selecció feta pel fotògraf Jon Rafman és molt més bucòl.lica.

Jon Rafman

  Altres artistes: Mishka Henner (fotos aèrees), Nick Mason (paisatges), Ben Kinsley and Robin Hewlett ( interactuan amb el cotxe de GSV), Andreas Rutkauskus (treu fotos de Google i després es desplaça al lloc i fa la seva foto), Aram Bartholl (col·loca el marcador de Google com a escultura) i Doug Rickard (fotoperiodisme) utlitzan aquesta tecnologia per les seves obres.

Mishka Henner
Aram Bartholl

Al blog, en anglès, Raw file podem llegir un extens article que tracta aquest tema: Google’s Mapping Tools Spawn New Breed of Art Projects.

Exercici:
Has de trobar l'IES Puig de sa Font (Son Servera). Per aconseguir-lo segueix els següents passos:

1.Obrir la pàgina web de Google maps i escriure el lloc que vols cercar (Son Servera).
  
2. Quan aparegui el mapa t'has d'apropar lo més que puguis i desplaçar l'homonet al lloc escollit.

3. Ara estàs en un carrer del poble. Has de fer un corregut pel poble i anar fins a l'Institut Puig de sa Font.
M'has d'enviar el teu recorregut capturant els passos fets a la pantalla.

 
Instruccions en anglès de com utilitzar el Google Street View (GSV). Et poden ser d'utilitat.